כח הצבע

ירקות ופירות – הכוח המופלא
כוח הצבע : “בית המרקחת” של הטבע

בשנים האחרונות מתחוללת מהפיכה בעולם התזונה.
במזונות כמו ירקות ופירות, התגלו עשרות אלפי חומרים פעילים בעלי חשיבות בריאותית מרחיקת לכת. חומרים אלה מכונים בשם הכללי פיטוכימיקלים (פיטו = צומח ביוונית). חלק מהפיטוכימיקלים הם פיגמנטים – חומרים שנותנים לירקות, לפירות ולצמחים אחרים את צבעם. הפיגמנטים והפיטוכימיקלים אוצרים בתוכם שפע של סגולות בריאותיות.
רשויות הבריאות ממליצות להגביר צריכת ירקות ופירות, ולגוון ולצרוך ירקות ופירות מ-5 קבוצות צבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.

כאמור כל הירקות והפירות תורמים לשמירה על חוסן הגוף ועל הגנתו מפני מחלות, אולם ניתן לזהות ולייחס לכל צבע “התמחות” מיוחדת:

צבע אדום – הכוח להלחם בסרטן ובמחלות לב.

צבע כתום – הכוח לשמור על תפקוד תקין של מערכת החיסון, ולהלחם בסרטן.

צבע ירוק – הכוח לשמור על ראייה תקינה, ולחזק את העצמות.

צבע לבן – הכוח לשמור על כלי הדם והלב, ולהלחם בחיידקים ובדלקות.

צבע סגול – הכוח להאט תהליכי הזדקנות, אנטי אייג’ינג , ובפרט הזדקנות המוח .

קבוצת הצבע האדום
פיטוכימיקל בולט בקבוצה הוא הפיגמנט האדום ליקופן, הנמצא בעיקר בעגבניות, הליקופן הוא נוגד חמצון יעיל התורם להגנה מפני מחלות סרטן, מחלות לב, כלי דם ועוד. בקבוצת הצבע האדום נכללים גם: פלפל אדום, וכן פירות אדומים: תות שדה, דובדבנים, פירות יער אדומים ורימונים.

קבוצת הצבע הכתום

פיטוכימיקלים בולטים בקבוצה זו הם הפיגמנטים הכתומים בטא-קרוטן, אלפא-קרוטן וקרוטנואידים נוספים. הקרוטנואידים הכתומים הללו נמצאים בגזר, דלעת, בטטה פלפל כתום וצהוב ועוד. הקרוטנואידים ידועים בכוחם רב העוצמה להילחם בסרטן. הם משמשים גם כמקור לויטמין A, החיוני, בין היתר, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון.

קבוצת הצבע הירוק

מלבד הפיגמנט הירוק כלורופיל, התורם להפחתת הסיכון לסרטן, בולט בסגולותיו הבריאותיות בקבוצת הירקות הירוקים, הפיגמנט הצהוב-כתום – לוטאין. ויש לו תפקיד חשוב בשמירה על ראייה תקינה. ירקות עליים ירוקים רבים עשירים גם בויטמין K, אשלגן ומגנזיום התורמים לחוזק העצם. בקבוצת הצבע הירוק בולט גם הפיטוכימיקל סולפוראפאן, הנמצא בירקות ממשפחת המצליבים .
הסולפוראפאן הוא נשק חשוב למלחמה בסרטן.
בקבוצת הצבע הירוק נכללים ירקות כמו אספרגוס,ברוקולי ,כרוב , מלפפון, זוכיני וכל עשבי-התיבול וכן בירקות עליים כמו חסה ,תרד וקייל .

קבוצת הצבע הלבן

פיטוכימיקלים בולטים בקבוצה זו הם תרכובות גופרית, כמו אליצין, הנמצא בירקות ממשפחת הבצל, כגון: בצל, שום, כרישה ועוד. תרכובות הגופרית נלחמות בחיידקים, דלקות ושלל מחלות. בקבוצת הצבע הלבן נכללים גם: כרובית ותפוחי-אדמה.

קבוצת הצבע הסגול

פיטוכימיקלים בולטים בקבוצת הצבע הסגול הם הפיגמנטים הסגולים – אנתוציאנינים, אלה הם נוגדי חמצון חזקים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות, ובמיוחד הזדקנות המוח. בקבוצת הצבע הסגול נכללים:כרוב סגול,בצל סגול, חסה סגולה וסלק, וכן פירות כמו פטל שחור ואוכמניות.

עשו לעצמכם טובה,

טריים או מבושלים , מאודים או אפויים….קצוצים חתוכים או שלמים….
לא משנה איך תוסיפו אותם לתפריט ולצלחת, בכל דרך שתבחרו הם יעניקו טעם
צבע , מרקם והרבה הרבה בריאות עניין ושמחה לעין ולנשמה, גם הגוף שלכם יודה לכם.

דילוג לתוכן